Nieuws Actueel

Griekenland geeft beurzen elan

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5078989

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1,6 procent hoger op 488,87 punten. De MidKap klom 1,9 procent, tot 722,26 punten. De beurs in Londen bleef wat achter met een plus van 0,6 procent, Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,1 en 1,8 procent vooruit.

Maandagmorgen werd na een marathonvergadering van 17 uur een deal bereikt met Griekenland, over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar van een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Heineken

Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het groen, onder aanvoering van kunstmestbedrijf OCI (plus 2,8 procent). Supermarktconcern Ahold was ook in de top te vinden met een winst van 2,6 procent. Vopak dikte ruim 1 procent aan. Het tankopslagbedrijf heeft een niet-bindend bod ontvangen op zijn terminals in het Verenigd Koninkrijk.

Heineken stond 0,4 procent in de plus. De bierbrouwer opende dit weekend een nieuwe brouwerij in Myanmar, het voormalige Birma. Het Zuidoost-Aziatische land vormt voor Heineken een interessante groeimarkt. Grontmij klom 1,7 procent. Het Zweedse Sweco heeft zijn in juni aangekondigde overnamebod op het advies- en ingenieursbureau formeel gelanceerd.

BMW

In Frankfurt deed automaker BMW een stapje terug (min 1 procent) na een winstwaarschuwing bij zijn Chinese partner Brilliance China Automotive. Dat bedrijf verzorgt de productie van BMW's in het Aziatische land.

In Parijs steeg PSA Peugeot Citroën 0,4 procent na een eerdere winst van meer dan 2 procent. De Franse automaker zag de omzet in de eerste helft van het jaar licht stijgen. De sterkere verkopen op de Europese automarkt werden daarbij deels teniet gedaan door een afnemende vraag in Latijns-Amerika.

De euro zakte na een korte opleving tot 1,1079 dollar, van 1,1150 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 51,98 dollar. Brentolie zakte 2,1 procent in prijs en kostte 57,47 dollar per vat.