Nieuws Actueel

Griekenland geeft niet op

Lotte Grimberg 8 juli 2015

Grexit economie griekenland euro groot

Griekenland heeft de eerste stap gezet om zijn vertrek uit de eurozone te voorkomen. Athene heeft woensdag een formeel verzoek gedaan bij het Europese noodfonds voor steun voor de komende drie jaar. De Griekse premier Alexis Tsipras zegde bovendien toe uiterlijk donderdag met uitgewerkte voorstellen te komen, inclusief hervormingsmaatregelen om de Griekse economie er weer bovenop te helpen.

Lees ook: Grieken willen opnieuw steunGrieken komen met hervormingsvoorstelTsipras uitgejoeld

Dinsdagavond stelden de eurolanden dat Griekenland nog tot uiterlijk zondag de tijd heeft een oplossing te vinden voor de redding van het land. Anders is de kans zeer groot dat de meest zwarte scenario's, inclusief een vertrek van het noodlijdende land uit de eurozone, realiteit worden. Geen euroland wil de portemonnee trekken zonder dat er afspraken zijn over hervormingen en besparingen.

HervormingenEn dus was Griekenland aan zet. De formele aanvraag bij het noodfonds (Europees Stabiliteitsmechanisme, oftewel ESM) kwam woensdagochtend binnen. Daarin zeggen de Grieken toe al volgende week hervormingen van het belasting- en pensioenstelsel door te voeren. Hoeveel geld de Grieken de komende drie jaar willen, was nog niet gespecificeerd. Eerder vroeg Athene om steun van ruim 29 miljard euro, verdeeld over twee jaar.

Tsipras sprak woensdag in een vlammend betoog het Europees Parlement in Straatsburg toe. De Griekse bevolking kan geen verdere bezuinigingen meer aan, zei hij, mede omdat de eerdere leningen volgens hem nooit terecht zijn gekomen bij het volk, maar bij de banken. Hij bleef erop hameren dat de schuldenberg moet worden herzien, iets dat voor veel eurolanden onbespreekbaar is.

VoorstellenHij beloofde "geloofwaardige'' voorstellen te doen. "We moeten de economie weer levensvatbaar maken'', zei Tsipras en hij riep de andere eurolanden op solidair te zijn. "Ik heb geen geheime agenda. Al mijn kaarten liggen op tafel'', zei hij.

Zodra de uitwerking van de voorstellen binnen is, zullen de experts van de geldschieters, onder andere de Europese Commissie, deze analyseren. Er wordt onder meer gekeken hoe de huidige financiële en economische situatie is en hoe die er op termijn uitziet. Daarna is het de beurt aan de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) om zich over de plannen te buigen. Zondag komen de regeringsleiders naar Brussel om definitief knopen door te hakken: of onderhandelen over steun of overschakelen naar plan B.