Nieuws Actueel

Griekenland geen invloed op economie

Lotte Grimberg 8 juni 2015

Griekenland heeft momenteel geen negatief effect op de economie van de eurozone. Dat stelde de president van de Oostenrijkse centrale bank en ECB-bestuurder Ewald Nowotny maandag.

Volgens Nowotny wordt Griekenland terecht als een speciaal geval gezien op de financiële markten. Bovendien is er volgens de centrale bankier geen sprake van 'besmettingsgevaar' richting andere zwakke eurolanden.

EurozoneDe Britse zakenkrant Financial Times schreef maandag dat een op de drie institutionele beleggers verwacht dat Griekenland in de komende twaalf maanden uit de eurozone verdwijnt. De krant baseerde zich op een onderzoek door de Zwitserse fondsenaanbieder GAM. De somberheid onder de beleggers, waaronder internationale pensioenfondsen en banken, is vooral ingegeven door het al vijf maanden durende gesteggel over de resterende 7 miljard euro die nog in het tweede steunfonds zit.

Julius Baer, een Zwitserse bank voor rijken, schat de kans op een Grexit op 50 procent. Mocht Griekenland zijn schulden niet meer kunnen betalen, zal een nieuwe verkiezing worden uitgeschreven en komt er mogelijk een referendum over het lidmaatschap van de eurozone, denkt de bank.

Een woordvoerder van de Griekse regering liet weten dat premier Tsipras duidelijk heeft gemaakt aan zijn geldschieters dat zijn ploeg de volle termijn van vier jaar zal blijven zitten. "Verkiezingen maken geen deel uit van onze plannen'', zei de woordvoerder.