Nieuws Actueel

'Griekenland houdt beurzen in greep'

Van onze redactie 25 juni 2015

Image 5029363

,,Het ziet er niet goed uit voor de beurzen. Alle ogen blijven gericht op Griekenland. Tot nu toe hebben de gesprekken nog geen deal opgeleverd en de druk neemt toe. Waarschijnlijk zal er donderdag op de eerste dag van de EU-top nog geen akkoord worden bereikt, maar het is wel te hopen dat er voor het weekeinde een oplossing komt'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Het overleg tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en de belangrijkste geldschieters over een oplossing voor de Griekse schuldencrisis werd woensdagnacht afgebroken. Het is onduidelijk of er vorderingen zijn gemaakt. De gesprekken worden donderdagochtend om 09.00 uur hervat, voorafgaand aan de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Die begint om 13.00 uur.

Wereldhave

Op Beursplein 5 liet vastgoedbedrijf Wereldhave woensdag nabeurs weten voor 730 miljoen euro negen winkelcentra in Nederland over te nemen van branchegenoot Klépierre. Met de overname verdubbelt Wereldhave in één keer de waarde van zijn bezittingen in Nederland.

Levensmiddelenconcern Unilever kondigde aan de producent van huidverzorgingsmiddelen Dermalogica te kopen. Een overnamesom werd niet gegeven. Dermalogica boekte vorig jaar een omzet van 240 miljoen dollar.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters donderdag overwegend kleine verliezen zien, in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In Tokio noteerde de Nikkei vlak voor sluiting van de markt 0,2 procent in de min. Een dag eerder bereikte de Japanse hoofdindex nog het hoogste niveau in achttien jaar.

De aandelenbeurzen in New York en in Europa sloten woensdag met verliezen, nadat het optimisme over een Griekse schuldendeal enigszins verdampte. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1 procent lager op 17.966,07 punten. De brede S&P 500-index zakte 0,7 procent naar 2108,58 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 0,7 procent in, bij 5122,41 punten.

AEX

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 0,4 procent op 492,62 punten. De MidKap zakte 0,8 procent naar 732,15 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 0,2 en 0,6 procent omlaag, de hoofdgraadmeter in Athene verloor bijna 2 procent. Buiten de eurozone won de beurs in Londen 0,2 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,1196 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 60,18 dollar. De prijs van Brentolie bleef stabiel op 63,50 dollar per vat.