Nieuws Actueel

Griekenland is blut, geeft Varoufakis toe

Van onze redactie 12 mei 2015

Image 4916775

Met zijn ontboezemingen maakte Varoufakis zelf een eind aan oeverloos gespeculeer van de buitenwacht, al sinds begin maart. Na de aflossing van een IMF-schuld van 757 miljoen euro - officieel vandaag te voldoen - is Griekenland eind deze maand nog eens 1,5 miljard euro kwijt aan pensioenen en ambtenarensalarissen.Dat gaat, eventueel met een paar dagen vertraging, nog net lukken. Maar op 5, 12, 16 en 19 juni volgen nieuwe IMF-aflossingen die kunnen oplopen tot ruim 1,5 miljard euro, en dat trekt Griekenland blijkbaar niet meer.Billen blootHet is onduidelijk of Varoufakis ook in de eurogroepvergadering financieel met de billen bloot ging. Hij beloofde er dat Griekenland 'zijn internationale verplichtingen nakomt', maar zei ook dat 'het wel steeds moeilijker' wordt.Dijsselbloem zei na afloop dat hij hoopt op een akkoord met de Grieken vóór ze blut zijn, 'maar het is aan de Grieken zelf om hun liquiditeitspositie te regelen'.De 7,2 miljard euro die het Westen nog voor Griekenland op de plank heeft liggen, komt pas schijfsgewijs vrij nadat de nieuwe radicaal-linkse regering van premier Tsipras het steunplan van haar conservatieve voorganger heeft overgenomen en deels ook in uitvoering heeft genomen.

'Weinig nieuws'De eurogroepvergadering van gisteren was de zoveelste die aanvankelijk als 'beslissend' was aangekondigd, maar waarvan al een aantal dagen geleden duidelijk werd dat er geen knopen zouden worden doorgehakt. ,,Het is beter weer, het is warmer, en verder is er weinig nieuws,'' zo vatte de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble al bij binnenkomst de situatie samen. ,,Geen teleurstellingen, maar ook niet veel vooruitgang."Varoufakis had gisteren zijn eigen strategie. Hij wilde in een verklaring de voortgang vastleggen die de Grieken maken om daarmee de Europese Centrale Bank (ECB) te bewegen tot een hoger leningenplafond. De verklaring kwam er, het signaal aan de ECB uitdrukkelijk niet. ,,Dat kan niet eens, want die is onafhankelijk,'' verklaarde Dijsselbloem. ,,De eurogroep geeft nooit verklaringen uit die zeggen wat de ECB moet doen.''In de vlees-noch-vis-verklaring die uiteindelijk werd opgesteld, roemen de negentien ministers de Griekse tempoversnelling van de afgelopen paar weken, maar zeggen ze ook dat 'meer tijd en inspanning' nodig is om de overgebleven meningsverschillen op te lossen. Die extra tijd verdraagt zich slecht met de volksraadpleging die Griekenland overweegt te houden om een compromis dat verkiezingsbeloften schendt alsnog te laten goedkeuren.

Wie snapt Griekse spaghettibrij?Overigens raakte Varoufakis gisteren ook in opspraak om zijn powerpointsheet waarmee hij afgelopen donderdag in Brussel zijn economische hervormingen presenteerde. Het was een spaghetti-achtige brij van termen en pijlen die alle kanten op wijzen. ,,Varoufakis houdt hiermee de voortgang in de onderhandelen op,'' constateert Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie aan de UvA. ,,De andere EU-landen willen concrete voorstellen voor hervormingen zien, zoals bezuinigingen op overheidsuitgaven of flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zonder zulke maatregelen is de resterende noodsteun weggegooid geld.''Ook economen aan wie de website Politico de presentatie voorlegde, reageren kritisch. ,,Een behoorlijk hilarisch document,'' vindt de Britse Harvard-econoom Robert Barro. ,,Dit schema is duidelijk onderdeel van de Griekse strategie om een reputatie van krankzinnigheid te vestigen.'',,Hij zaait verwarring omdat hij een hekel heeft aan feiten,'' stelt de Griekse econoom George Bitros. Een bankier reageert verbijsterd. ,,Ik weet niet wat ik erover moet zeggen. Ik hoop maar dat hij in de eurogroep met een analyse op een ander niveau komt.''