Nieuws Actueel

Griekenland komt opnieuw met tegenvoorstel

Van onze redactie 12 juni 2015

Image 4997004

Een woordvoerster van de Europese Commissie kon dit overleg niet bevestigen tegenover ANP. ,,We hopen dat de Grieken met voorstellen komen en dan zien we verder.'' Zij meldde wel dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagmiddag een telefonisch gesprek heeft gehad met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Deze week ontstond een impasse tussen Athene en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds). Het geduld met de besluiteloosheid van de Grieken was op en de ergernis en onvrede groeiden.

Plan B

Dat leidde er toe dat topambtenaren van de eurozone alvast nadrukkelijk gesproken hebben over een plan B. De ambtenaren, die de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden volgende week donderdag in Luxemburg voorbereiden, bespraken onder meer het scenario waarin Griekenland zijn schulden niet kan aflossen en dus in wanbetaling is.

Er hoeft dan niet direct van een zogeheten Grexit (het verlaten van Griekenland van de eurozone) worden uitgegaan. Wanbetaling binnen de eurozone zou mogelijk kunnen zijn, maar het is nooit eerder voorgekomen en dus zijn de gevolgen onduidelijk en onvoorspelbaar.

Alexis Tsipras. EPA