Nieuws Actueel

Griekenland maakt geld over

Rik Nizet 6 mei 2015

Griekenland heeft het bedrag van 200 miljoen euro dat woensdag aan het International Monetair Fonds (IMF) moest worden betaald, overgemaakt. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis op van een anonieme betrokkene.

Alom werd verwacht dat de Griekse overheid de rentebetaling van deze week zou kunnen voldoen. Volgende week wacht echter een grotere uitdaging. Dan moet 750 miljoen euro worden overgemaakt aan het IMF.

De Griekse overheid komt steeds dieper in de financiële problemen, doordat er nog altijd geen akkoord is over de verdere steun van de eurolanden en het IMF voor het noodlijdende land. Daarvoor moet Griekenland met overtuigende voorstellen voor verdere economische hervormingen komen, die ervoor zorgen dat de financiële positie van het land verbetert. De onderhandelingen daarover slepen echter al maanden voort.

Door alle onzekerheid zien Griekse banken veel geld wegstromen, waardoor ook zij steeds verder in de problemen komen. De banken zijn volledig afhankelijk van noodsteun van de Griekse centrale bank, die alleen met toestemming van de Europese Centrale Bank (ECB) kan worden verleend. De ECB neemt later op de dag zijn wekelijkse besluit over de verdere verruiming van die steun.

Volgens ingewijden pleiten hardliners binnen de bank daarbij voor strengere voorwaarden. Algemeen wordt echter aangenomen dat de ECB daartoe niet overgaat, zolang er geen signaal van politici komt dat het geduld met de Grieken op is.