Nieuws Actueel

'Griekenland' naar de achtergrond op beurzen

Van onze redactie 5 februari 2015

Een kleine twee uur voor het slot stond de AEX-index 0,3 procent lager op 453,42 punten. De graadmeter bleef in de min door koersverliezen bij zwaargewichten Unilever en ING. De MidKap won 0,8 procent tot 676,93 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tussen 0,2 en 0,5 procent lager.

De hoofdindex in Athene ging bijna 4 procent onderuit. Vooral de Griekse banken kelderden daar in waarde. National Bank of Greece verloor 13,8 procent, Piraeus Bank moest 10 procent terug. Het besluit van de ECB maakt het voor banken in het land veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om nog geld te lenen bij de centrale bank.

SBM Offshore

SBM Offshore voerde de AEX aan met een winst van ruim 7 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet vorig jaar met 5 procent toenemen. Het concern, dat veel last heeft van de dalende olieprijs, verwacht echter dat de opbrengsten dit jaar dalen.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (min 1,6 procent), qua gewicht de nummer 2 in de AEX achter Shell, was de sterkste daler. ING, de nummer 3, leverde 1,4 procent in.

BNP Paribas

In Parijs daalde BNP Paribas 4,6 procent. De grootste bank van Frankrijk heeft in 2014 een fors lagere nettowinst behaald, vanwege een miljardenboete van de Amerikaanse autoriteiten voor het schenden van handelssancties tegen landen als Iran en Cuba.

Sanofi klom ruim 3 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Franse farmaceut. In Londen steeg BT Group bijna 5 procent. Het Britse telecombedrijf neemt de aanbieder van mobiele telefonie EE over voor omgerekend bijna 17 miljard euro.

De euro was 1,1420 dollar waard, tegen 1,1420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De olieprijzen herstelden wat na de koersval van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent duurder op 49,87 dollar. De prijs van Brentolie steeg 3,2 procent tot 55,91 dollar per vat.