Nieuws Actueel

Griekenland-overleg gaat door op hoog politiek niveau

Van onze redactie 24 juni 2015

Image 5028953

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) is geschorst tot donderdagmiddag 13.00 uur, maakte de Finse minister Alexander Stubb woensdagavond via Twitter bekend.

De eurogroep was in Brussel bijeen om mogelijk tot een akkoord te komen. Maar tijdens vooroverleg tussen onder meer de Griekse premier Alexis Tsipras en de belangrijkste geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) kwam het nog niet tot een akkoord. Woensdagavond om 23.00 uur komen zij weer bijeen om een doorbraak te forceren.

Aan tafel zitten dan naast Tsipras ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Onderhandelingen tussen Athene en de geldschieters lopen al maanden zeer stroef, maar kwamen de laatste weken in een stroomversnelling. De tijd dringt namelijk: het Griekse noodprogramma loopt aan het einde van de maand af, een verlenging ervan of een nieuw akkoord moet langs een aantal parlementen ter goedkeuring én Griekenland moet een flinke afbetaling doen en heeft daar het geld niet voor.