Nieuws Actueel

Griekenland spuwt dreigende taal

Lotte Grimberg 3 juni 2015

Griekenland zal geen geld overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als er geen uitzicht is op een schuldenakkoord met de crediteuren van het land. Dat zei een woordvoerder van regeringspartij Syriza woensdag.

Griekenland moet deze maand circa 1,6 miljard euro aflossen aan het IMF, waarvan 300 miljoen euro aanstaande vrijdag.

Het is het zoveelste dreigement in de al maanden voortslepende onderhandelingen. Het IMF en de Europese geldschieters van Griekenland eisen tal van hervormingen en bezuinigingen en willen een concrete lijst van maatregelen voordat Athene meer geld tegemoet kan zien. Syriza wil juist grotendeels af van de afspraken met de trojka.

OntmoetingPremier Alexis Tsipras reist woensdag naar Brussel voor een ontmoeting met de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de ECB, het IMF en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Volgens ingewijden is de bijeenkomst bedoeld om de voorstellen van zowel de geldschieters als van Griekenland te bespreken. Omdat vervolgens verdere details uitgewerkt zullen moeten worden en Tsipiras steun zal moeten verwerven in Athene, komt het naar verwachting nog niet tot een akkoord.

G7-topMaandagavond overlegde Juncker in Berlijn met ECB-president Mario Draghi, IMF-voorzitter Christine Lagarde, bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande over Griekenland. Het overleg, waarbij Tsipras ontbrak, werd niet officieel toegelicht maar diverse media meldden dat Griekenland na afloop een ultimatum werd gesteld. Dijsselbloem was evenmin aanwezig in Berlijn, maar hij was na voorbereidingen tijdens de G7-top in Dresden vorige week, volledig op de hoogte van wat er besproken werd.