Nieuws Actueel

Griekenland: 'Ze eisen bloed voor geld'

Caroline Spilt 4 juni 2015

Grexit griekenland euro groot

Griekenland kan niet instemmen met de voorstellen van Europees voorzitter Jean-Claude Juncker om de Griekse schuldenproblematiek op te lossen. Dat liet de Griekse staatssecretaris van Scheepvaart Thodoris Dritsas donderdag weten.

De geldschieters van Griekenland hebben een voorstel op tafel gelegd met minimumeisen voor hervormingen die het land moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor extra geld. In de nacht van woensdag op donderdag spraken Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras af de komende dagen verder te zullen praten om tot een overeenkomst te komen.

Onacceptabele voorwaardenMaar volgens Dritsas heeft Juncker onacceptabele voorwaarden gesteld aan Griekenland en zal Athene niet buigen voor de eisen van de schuldeisers. "Alles wat besproken en voorgesteld lijkt te zijn door Juncker is in elk opzicht onder onze verwachtingen'', aldus de politicus van regeringspartij Syriza. Concrete voorbeelden gaf hij niet.

Bloed voor geldDe meeste Griekse kranten schreven donderdag dat de voorstellen van Juncker voor nog meer malaise voor de bevolking zullen zorgen. "Ze eisen bloed voor geld'', aldus een satirisch weekblad. De schuldeisers van Griekenland zouden onder meer een verhoging van de btw op de elektriciteitsrekening eisen, kortingen op pensioenen en meer privatiseringen. Formeel bevestigd is dat nog niet.