Nieuws Actueel

Griekenland zet beurzen lager

Van onze redactie 15 juni 2015

Image 5002734

,,De Griekse schuldenkwestie hangt als een grauwsluier boven de markt. Voor de rest gebeurt er weinig. Het enige wat beleggers kunnen doen is wachten op de politieke ontwikkelingen rond Griekenland. Tot dan blijft het aanmodderen en komt er pas weer schot in de markt bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers in juli", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 474,10 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 709,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tussen 0,7 en 1,3 procent kwijt.

Boskalis

De hoofdindex in Athene kelderde 4,6 procent. De Griekse banken gingen in de uitverkoop nadat de gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers zondagavond zonder resultaat werden afgebroken. Ook waarschuwde de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel dat het geduld met Griekenland bijna op is. Donderdag vergadert de eurogroep opnieuw over de kwestie.

De sterkste daler in de AEX was baggeraar Boskalis met een verlies van 1,9 procent. Kabelbedrijf Altice was de sterkste stijger met een winst van 0,4 procent. In de MidKap was TomTom een positieve uitschieter met een plus van 6,2 procent. Volgens analisten biedt de aanstaande verkoop van de kaartentak Here van Nokia kansen voor branchegenoot en concurrent TomTom.

Airbus

In Parijs daalde Airbus 0,1 procent. De vliegtuigbouwer bevestigde een grote order te hebben gekregen van Saudi Arabian Airlines. In Frankfurt zakte Metro 3,7 procent. Het Duitse moederbedrijf van Media Markt heeft zijn warenhuistak Kaufhof overgedaan aan Hudson's Bay voor 2,8 miljard euro.

De euro was 1,1225 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 59,69 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 63,59 dollar per vat.