Nieuws Actueel

'Grieks nee weegt ook op Wall Street'

Van onze redactie 6 juli 2015

Image 5060007

Het merendeel van de Griekse bevolking heeft zich zondag in een referendum uitgesproken tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek dat 61 procent van de stemmers 'nee' hadden gestemd. Met name de onduidelijkheid die na het Griekse referendum is ontstaan, zorgt er volgens marktkenners voor dat beleggers voorzichtig zullen zijn.

Mogelijk zorgen macro-economische cijfers enigszins voor verlichting. Na opening komen zowel onderzoeksbureau Markit als ISM met hun inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de VS.

Philip Morris

Qua bedrijfsnieuws weet onder meer zorgverzekeraar Aetna de aandacht op zich gericht. Het bedrijf maakte voor het weekend bekend dat het 37 miljard dollar (ruim 33 miljard euro) op tafel legt voor de overname van zijn kleinere branchegenoot Humana.

Sigarettenmaker Philip Morris zou naar veluidt 1,5 miljard dollar willen ophalen met de verkoop van een deel van zijn belang in de Indonesische branchegenoot Hanjaya Mandala Sampoern. Nieuwe regelgeving in Indonesië verplicht bedrijven per januari dat minimaal 7,5 procent van de aandelen vrij verhandelbaar moeten zijn. Philip Morris bezit nu 98,2 procent van de aandelen.

Soap

Ook de soap rondom de overname van Family Dollar Stores krijgt een nieuw hoofdstuk. Na een ellenlange biedingsstrijd trok branchegenoot Dollar Tree uiteindelijk aan het langste eind. Maandag gaf de Amerikaanse beurswaakhond FTC akkoord voor de transactie.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag met bescheiden verliezen, de beurzen bleven vrijdag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 17.730,11 punten. De S&P 500 besloot de dag een fractie lager op 2076,78 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5009,21 punten.

EPA