Nieuws Actueel

'Grieks 'nee' zet beurzen in het rood'

Van onze redactie 6 juli 2015

Image 5058663

,,De AEX in Amsterdam raak naar verwachting 10 tot 15 punten kwijt", rekende marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland voor. ,,Zeker banken zullen in het begin flinke klappen krijgen." Eltink erkende dat de Griekse kwestie al voor een deel is verwerkt door de markten. ,,De kans is nog altijd groot dat Griekenland in de euro mag blijven. Niemand weet eigenlijk wat er nu gaat gebeuren."

Het merendeel van de Griekse bevolking heeft zich zondag in een referendum uitgesproken tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek dat 61 procent van de stemmers 'nee' hadden gestemd.

Varoufakis

Voorbeurs werd bekend dat de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn functie neerlegt. Hij reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien.

In Japan stond de toonaangevende Nikkei-index kort voor de slotbel 2 procent lager op 20.135 punten. De Hang Seng in Hongkong speelde 4,1 procent kwijt terwijl de graadmeters in Seoul en Sydney respectievelijk 2,3 procent en 1 procent inleverden.

Europa

De Europese effectenbeurzen gingen vrijdag al met verliezen de handelsweek uit. De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 474,14 punten en de MidKap verloor 0,4 procent op 703,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs boekten verliezen tot 0,7 procent.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag met bescheiden verliezen, de beurzen bleven vrijdag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

EPA