Nieuws Actueel

Grieks parlement stemt weer over hervormingen

Van onze redactie 22 juli 2015

Image 5101148

Dat er weer een noodkrediet komt, na 240 miljard euro aan kredieten eerder, is 12 juli met Europese geldschieters afgesproken na maandenlang onderhandelen. Premier Alexis Tsipras zag uiteindelijk van zijn confrontatiekoers af, om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone zou worden gezet.

Hij ligt in zijn eigen links-radicale achterban onder zwaar vuur wegens die ommezwaai. Maar waarnemers schatten dat hij niet hoeft te vrezen dat het pakket woensdagavond wordt weggestemd. De belangrijkste oppositiepartijen steunen hem, net als vorige week, en dat maakt het verlies aan parlementaire steun in eigen gelederen goed.

Pijnpunten Bovendien staan enkele erg impopulaire 'pijnpunten' niet in de woensdag voorgelegde wetgeving. Het gaat daarbij om omstreden wetswijzigingen over pensionering en over belastingvoordelen voor boeren. Dat maakt het voor de fractie van Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) iets minder moeilijk verteerbaar.

Maar de vraagt wordt in Athene steeds luider gesteld hoe lang de links-radicale premier een minderheidsregering overeind houdt, die wordt gedoogd door de centrumrechtse oppositie. Vorige week stemde circa een kwart van de 149 Syriza-parlementariërs tegen de voorgelegde maatregelen. Het parlement telt driehonderd zetels.