Nieuws Actueel

Griekse banken dicht op dinsdag en woensdag

Van onze redactie 6 juli 2015

Image 5060819

In de confrontatie met de Europese geldschieters besloot de regering een week geleden de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. Toen werd aangekondigd dat de banken dinsdag 7 juli weer gewoon open zouden gaan.

Het conflict over hoe de schuldencrisis moet worden opgelost, is zondag verhevigd door een Grieks referendum. De links-radicale premier Alexis Tsipras kondigde het 26 juni plotseling aan, net toen de conflicten tussen Athene en zijn schuldeisers bezworen leken te worden met een nieuw akkoord. Tspiras riep de bevolking bovendien op tegen dat akkoord te stemmen. Het enthousiasme voor een snel akkoord met Athene is afgenomen na het klinkende 'nee' dat de Griekse kiezers zondag lieten horen.

Betalingsverkeer Maar zonder snel nieuwe afspraken te maken over noodkrediet, dreigt het land geen enkele rekening meer te kunnen betalen en dreigt het betalingsverkeer weg te vallen. Athene heeft daarom weer bij de Europese Centrale Bank aangeklopt om de Griekse banken meer ondersteuning te geven. Het ECB-bestuur zou daar volgens Franse media maandagavond over vergaderen. Griekenland moet trouwens 20 juli 3,5 miljard euro terug betalen aan de ECB.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt maandagavond de Franse president François Hollande over de kwestie. Dinsdag is er in Brussel crisisoverleg van de eurolanden. Griekenland trad in 1981 tot de huidige Europese Unie toe en in 2001 werd Griekenland het twaalfde land met de euro als munteenheid.