Nieuws Actueel

'Griekse banken kunnen stootje hebben'

Van onze redactie 16 juni 2015

Image 5006979

Tot een Grieks faillissement is het volgens Knot ,,business as usual''. Op de situatie ná een eventueel Grieks faillissement, wilde hij niet echt ingaan. Als een faillissement zou optreden, ,,gaat er een hele hoop gebeuren, dat is het enige dat ik kan zeggen.''

De DNB-president maakt zich vooralsnog weinig zorgen over de Grieken die hun geld van de Griekse banken halen en cash bewaren of naar het buitenland brengen. Volgens hem heeft het de Griekse bankbalansen niet geraakt omdat ze kunnen aankloppen bij het noodloket van de Griekse Centrale Bank. Daarvoor hebben de Griekse banken nog voldoende onderpand, onder meer in de vorm van staatsobligaties. Wel is het zo dat als de Griekse bankrun zich versnelt en de opgenomen bedragen zo groot worden dat een bank geen onderpand meer heeft voor steun van het noodloket, zo'n bank dan failliet zal gaan.

Wat Knot wel zorgen baart is dat de Griekse economie ,,nu hard achteruitkachelt''. Dat gaat geleidelijk aan de positie van Griekse banken uithollen omdat die te maken krijgen met Griekse bedrijven die hun leningen niet meer kunnen aflossen. Maar op dit moment gaat dat nog niet zo hard dat de solvabiliteit van de Griekse banken erdoor onder druk komt.