Nieuws Actueel

Griekse crisis blijft beurzen geselen

Van onze redactie 15 juni 2015

Image 5004112

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent lager op 472,89 punten. De MidKap daalde 1,7 procent tot 707,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,9 procent kwijt.

De hoofdindex in Athene kelderde 4,7 procent. Vrijdag werden ook al stevige verliezen geleden op de Europese beurzen vanwege de Griekse crisis. De Atheense beurs raakte die dag bijna 6 procent kwijt.

Geduld

De Griekse banken gingen maandag opnieuw in de uitverkoop nadat de gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers zondagavond zonder resultaat werden afgebroken. Zo zakten National Bank of Greece, Piraeus Bank en Alpha Bank tot ruim 12 procent. Op de laatste handelsdag van vorige week lieten de Griekse bankaandelen verliezen tot meer dan 13 procent zien.

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel waarschuwde dat het geduld met Griekenland bijna op is. Donderdag vergadert de eurogroep opnieuw over de kwestie. ECB-president Mario Draghi beloofde de Griekse banken te blijven helpen, maar dringt aan op een snel akkoord. De bal ligt bij de Grieken, aldus Draghi.

De sterkste daler in de AEX was baggeraar Boskalis met een verlies van 2,3 procent. Er waren geen stijgers bij de hoofdfondsen. In de MidKap was navigatiebedrijf TomTom een positieve uitschieter met een plus van 3,2 procent. Volgens analisten biedt de aanstaande verkoop van de kaartentak HERE van Nokia kansen voor TomTom.

Euro

In Parijs verloor Airbus 1,9 procent, ondanks een grote order voor de vliegtuigbouwer van Saudi Arabian Airlines. In Frankfurt zakte Metro 4,7 procent. Het Duitse moederbedrijf van Media Markt heeft zijn warenhuistak Kaufhof overgedaan aan het Canadese Hudson's Bay voor 2,8 miljard euro.

De euro was 1,1249 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 59,62 dollar. Brent zakte 1,8 procent tot 62,70 dollar.