Nieuws Actueel

'Griekse crisis domineert beurshandel’

Van onze redactie 26 juni 2015

Image 5032384

,,De beurzen gaan in het rood openen. De onzekerheid over Griekenland blijft de markt in de greep houden. De gesprekken worden vrijdag voortgezet en zaterdag komt de eurogroep weer bijeen, maar het gat tussen wat de Grieken en de schuldeisers willen blijft groot", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

De experts van de Griekse regering en de schuldeisers praten vrijdag verder met elkaar. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in de nacht van donderdag op vrijdag dat tijdens het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) aanstaande zaterdag beslissingen moeten vallen over de aanpak van de Griekse financiële situatie en dat er een akkoord moet zijn voor de markten op maandag openen.

Ordina

Ordina liet weten veel last te hebben van de berichtgeving en discussies over ICT-projecten bij de overheid. Die hebben geleid tot vertraging in de besluitvorming voor projecten in Nederland, wat drukt op de omzetontwikkeling. Om het resultaat bij de Nederlandse activiteiten op peil te houden voert de automatiseerder een kostenbesparingsprogramma door.

Het Franse kabelbedrijf Altice kondigde aan zijn bedrijfsstructuur aan te passen. Het huidige bedrijf fuseert met een nieuw te vormen Nederlandse onderneming en de aandelen worden gesplitst. Volgens Altice schept de nieuwe structuur betere mogelijkheden om aandelen in te zetten voor overnames.

Air France

De Franse krant Le Monde meldde vrijdag dat luchtvaartmaatschappij Air France hard gaat snijden in zijn personeelsbestand. Het Franse onderdeel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM schrapt 3000 banen onder grondpersoneel en 300 onder de piloten.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag overwegend verliezen zien. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rondom Griekenland. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent lager. De Shanghai Composite ging ruim 7 procent onderuit door de aanhoudende zorgen over de stroom aan beursgangen op de Chinese markt en de strengere regels voor beleggen met geleend geld.

Griekse impasse

Op de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten werden donderdag verliezen geleden. De koersuitslagen waren de hele dag gering vanwege de Griekse impasse. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,4 procent lager op 17.890,36 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2102,31 punten en de Nasdaq moest 0,2 procent terug tot 5112,19 punten.

De AEX -index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 492,39 punten en de MidKap-index daalde 0,2 procent tot 731,00 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,6 en 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt nagenoeg onveranderd sloot.

De euro noteerde vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel onveranderd op 1,1198 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 59,79 dollar. Brentolie klom 0,5 procent in prijs en ging voor 63,49 dollar per vat over de toonbank.