Nieuws Actueel

Griekse crisis drukt beurzen omlaag

Van onze redactie 12 juni 2015

Image 4996646

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,6 procent lager op 477,10 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 715,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,7 procent omlaag.

De hoofdindex in Athene verloor 5,4 procent. Het Duitse dagblad Bild meldde dat de Duitse regering achter gesloten deuren plannen maakt voor het geval Griekenland failliet gaat. Donderdag liet het IMF al weten niets te zijn opgeschoten in het overleg met Griekenland.

Griekenland

In Athene moesten de Griekse banken het flink ontgelden. Zo lieten National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias en Alpha Bank verliezen zien tot 12 procent.

Verder hadden de beurzen in andere Zuid-Europese landen last van de onzekerheid rond Griekenland. In Lissabon, Milaan en Madrid stonden minnen op de koersenborden tot 2,1 procent.

Grootste daler in de AEX was het Egyptische bouwbedrijf OCI met een verlies van 3,3 procent. Philips zakte 2,6 procent. Philipsdochter Respironics onderzoekt of een recente waarschuwing van een Amerikaanse branchegenoot over de veiligheid van een beademingsapparaat, ook gevolgen heeft voor zijn eigen producten.

Euro

Unilever daalde 2,4 procent. De Italiaanse mededingingsautoriteit neemt het levensmiddelenconcern opnieuw op de korrel wegens mogelijk oneerlijke praktijken bij de verkoop van ijsjes.

De euro was 1,1223 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 60,32 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 64,74 dollar.