Nieuws Actueel

Griekse crisis zet Wall Street lager

Van onze redactie 29 juni 2015

Image 5042160

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 1,3 procent lager op 17.709 punten. De brede S&P 500 ging 1,4 procent omlaag naar 2072 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1,5 procent tot 5003 punten.

De Griekse crisis lijkt in een stroomversnelling te raken. Athene liet maandag weten dat het dinsdag bijna 1,6 miljard euro aan leningen bij het IMF niet zal aflossen. Verder zijn de banken en de beurs in Griekenland gesloten en is de Griekse regering van plan een referendum uit te schrijven over een schuldendeal.

Restricties

,,Een week geleden leek het erop dat we dichtbij een Griekse deal waren en nu worden we ineens wakker met kapitaalrestricties'', aldus een Amerikaanse fondsbeheerder. Volgens een Amerikaanse beleggingsspecialist nadert nu eindelijk het 'breaking point' rond Griekenland.

In Europa reageerden de beurzen negatief op alle onzekerheid. De belangrijkste Europese beurzen lieten verliezen zien tot 3,6 procent. Net als in Europa stonden ook in New York de financiële fondsen onder druk. Zo verloren Citigroup, Bank of America en Morgan Stanley tot 2,4 procent.

Huizenmarkt

Er kwam wel positief nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. De voorlopige woningverkoop in de Verenigde Staten klom in mei voor de vijfde maand op rij en bereikte het hoogste niveau in negen jaar.

Voedseldistributeur Sysco (min 2 procent) blies zijn voorgenomen overnamebod op US Foods af. Sysco probeerde het bedrijf, dat ruim tien jaar geleden onder de naam US Foodservice de spil was in het boekhoudschandaal bij Ahold, al sinds september 2013 in te lijven. Recent stak een rechter een stokje voor de overnamepoging, nadat de Amerikaanse mededingingsautoriteit had vastgesteld dat er te weinig concurrentie zou overblijven. Sysco had 8,2 miljard dollar over voor de aankoop, maar trekt nu 3 miljard dollar uit voor de inkoop van eigen aandelen.

De euro noteerde 1,1210 dollar, tegen 1,1178 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 58,35 dollar. Brent zakte 2,2 procent tot 61,90 dollar.