Nieuws Actueel

Griekse euro's gaan geld kosten

Bram de Vrind 26 mei 2015

De Griekse regering overweegt een kleine heffing op te leggen bij het pinnen van contant geld uit geldautomaten om zo het gebruik van betaalpassen te stimuleren. Dat liet de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dinsdag weten.

Volgens Varoufakis wordt nog gediscussieerd over de maatregel en is er nog geen besluit genomen. Door het gebruik van betaalpassen te stimuleren, hoopt Athene belastingontduiking tegen te gaan. Door de omvangrijke belastingontduiking in Griekenland loopt de overheid veel inkomsten mis.

Bankdeposito'sVaroufakis gaf verder aan dat er absoluut geen plannen zijn om belastingen op bankdeposito's te heffen.

Niet-gedeclareerde buitenlandse tegoeden Daarnaast zei de minister dat er onderhandelingen worden gevoerd met de Zwitserse autoriteiten om Grieken met niet-gedeclareerde buitenlandse tegoeden de kans te geven deze vrijwillig aan te melden bij de fiscus, een belasting over deze tegoeden te betalen en zo strengere sancties te voorkomen.

IneenstortingDoor de maatregelen hoopt de Griekse overheid extra belastinginkomsten binnen te halen om zo de staatskas te spekken. Grieken hebben de afgelopen jaren vele miljarden naar buitenlandse rekeningen overgemaakt uit angst voor een ineenstorting van de Griekse economie en bankensector. Daardoor kampen de banken in het land met grote liquiditeitsproblemen.