Nieuws Actueel

Griekse ja-stem stuwt beurzen

Van onze redactie 16 juli 2015

Image 5086263

,,De beurzen gaan al vijf handelsdagen omhoog door de blijdschap over Griekenland. Eerst was er de hoop op een deal, toen opluchting na het bereiken van het akkoord en nu vreugde over de instemming van de Grieken", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De marktkenner denkt echter dat de rek op de markten er wel uit is. Beleggers zijn volgens de handelaar nog wel benieuwd wat ECB-president Mario Draghi later op de dag zal zeggen over het Griekse steunpakket.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent hoger op 502,61 punten. De laatste keer dat de Amsterdamse hoofdindex boven de 500 punten stond was op 29 mei. De MidKap steeg ook 1,1 procent, tot 738,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 1,5 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 0,4 procent bij.

MidKap

Grootste stijger in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een winst van 2,4 procent. Telecomconcern KPN en tankopslagbedrijf Vopak waren de enige dalers met verliezen van 1 en 0,4 procent.

Sligro behoorde tot de kopgroep in de MidKap met een plus van bijna 2 procent. De halfjaarresultaten van het groothandels- en supermarktbedrijf waren volgens analisten ietwat tegenvallend, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend.

Docdata

Bij de kleinere bedrijven verloor Docdata 5,5 procent. De dienstverlener aan webwinkels boekte in het eerste halfjaar minder winst, mede dankzij tegenvallende verkopen en hoge kosten bij dochterbedrijf IAI.

In Zürich klom Swatch 5 procent, na beter dan verwachte halfjaarcijfers van de Zwitserse horlogemaker. In Stockholm vielen de resultaten van het Zweedse industriële bedrijf Alfa Laval (plus 10 procent ) in goede aarde. In Frankfurt deden de automakers BMW, Volkswagen en Daimler goede zaken met winsten van meer dan 2 procent, na een sterke toename van de autoverkopen in Europa.

Euro

Carrefour won in Parijs 1,6 procent. Het Franse supermarktconcern zag de omzetgroei in het tweede kwartaal vertragen, door afnemende verkopen in China. De opbrengsten vielen wel hoger uit dan analisten hadden voorzien.

De euro noteerde op 1,0905 dollar, tegen 1,0955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 51,92 dollar. Brentolie werd ruim 1 procent duurder en kostte 57,80 dollar per vat.