Nieuws Actueel

Griekse kassa is akelig leeg

Rik Nizet 6 maart 2015

Kassa muntjes 335

De financieringsproblemen in Griekenland zijn groter dan gedacht. De regering in Athene heeft pensioenfondsen en andere publieke instellingen gevraagd om hun geld in de staatskas te storten, meldden regeringsbronnen vrijdag.

De Griekse regering moet in maart 6,85 miljard euro aan verplichtingen voldoen, maar die hoeveelheid geld zit bij lange na niet in de staatskas. Deze donderdag werd bekend dat Athene in februari niet alle salarissen van ambtenaren kon betalen. De Grieken proberen nu van dag tot dag met noodmaatregelen het hoofd boven water te houden.

Europese CommissieDe Europese Commissie is inmiddels op de hoogte gesteld. Vrijdag hebben de Griekse premier Alexis Tsipras en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, een ontmoeting over de problemen. Die afspraak zal slechts kort duren, aldus de Suddeutsche Zeitung vrijdag. Maandag komen de Europese ministers van Financiën bijeen, daarna wordt verder gepraat tussen de twee.

Tsipras hoopt volgens de Suddeutsche Zeitung dat er 15 miljard euro vrijkomt uit het noodprogramma voor de Grieken. Om dat voor elkaar te krijgen, zouden de Grieken bezuinigingsplannen snel voor moeten leggen aan het parlement en vervolgens uitvoeren. Die plannen staan op de lijst die de Grieken eind februari inleverden bij de Eurogroep, om die zo te bewegen tot een verlenging van het hulpprogramma van vier maanden.