Nieuws Actueel

Griekse kwestie houdt ook Wall Street bezig

Van onze redactie 11 juni 2015

Image 4994530

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 18.039,37 punten. De bredere S&P 500 kreeg er ook 0,2 procent bij en sloot op 2108,86 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5082,51 punten.

Voor opening van de aandelenmarkten werd bekendgemaakt dat de winkelverkopen in de Verenigde Staten vorige maand met 1,2 procent zijn toegenomen. Die stijging voldeed aan de verwachtingen van economen. Verder bleek het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week onverwacht licht te zijn toegenomen.

Nike

Vliegtuigbouwer Boeing kwam met een verhoogde prognose voor de vraag naar vliegtuigen in de komende decennia. Met name prijsvechters zullen volgens het bedrijf fors meer toestellen afnemen dan eerder werd gedacht. Het aandeel won 1 procent en stond daarmee, samen met verzekeraar Travellers, bovenaan de Dow.

Bij de hoofdfondsen stond ook Nike in de belangstelling. De fabrikant van sportartikelen heeft een langlopend sponsorcontract gesloten met de Amerikaanse basketbalbond NBA over de levering van wedstrijdtenues. Het aandeel dikte 0,5 procent aan.

Euro

De sterkste daler in de Dow was farmaceut Merck met een verlies van 1,2 procent. Oliemaatschappij Chevron en frisdrankproducent Coca-Cola volgden met koersdalingen van respectievelijk 0,7 en 0,6 procent.

Beleggers waren niet onder de indruk van het nieuws dat mediamagnaat Rupert Murdoch ten gunste van zijn zoon James een stapje terug doet bij 21st Century Fox. De zakenzender CNBC meldde dat donderdag op gezag van bronnen binnen de familie. Het aandeel eindigde 0,1 procent in de min.

De euro was 1,1270 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 60,67 dollar. De Brentprijs, maatgevend voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daalde 1,1 procent tot 64,99 dollar per vat.