Nieuws Actueel

Griekse obligaties in de uitverkoop

Lotte Grimberg 9 februari 2015

De aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland zorgde maandag opnieuw voor onrust op de financiële markten. Griekse obligaties gingen in de uitverkoop, terwijl de aandelenbeurzen weer in het rood stonden.

RamkoersDe Griekse premier Alexis Tsipras herhaalde zondag af te willen van de huidige noodkredieten van de eurolanden en het IMF. Hij zet onverminderd in op nieuwe afspraken, waarbij er meer ruimte moet ontstaan voor het herstel van de Griekse economie. Door de ramkoers ten opzichte van de andere eurolanden die hiermee wordt gekozen, dreigt Griekenland binnenkort afgesloten te raken van al zijn geldstromen.

DieptepuntDit sombere vooruitzicht joeg de rente op driejarige Griekse staatsleningen maandag naar het hoogste niveau sinds het dieptepunt van de schuldencrisis in 2012. De beurs in Athene stond in de ochtendhandel bijna 5 procent in de min.

AchteruitgangDe breekbare staat van de Griekse economie bleek maandag ook uit nieuwe cijfers van het Griekse statistiekbureau. Dat maakte bekend dat de productie van de Griekse industrie in december bijna 4 procent lager was dan een jaar eerder. De achteruitgang was daarmee aanzienlijk sterker dan verwacht. In november nam de productie nog met ruim 2 procent toe.