Nieuws Actueel

Griekse politie bevrijdt Nederlandse kleuter uit sekte

Van onze redactie 5 augustus 2015

Image 5131545

Het kind is ondergebracht in een kindertehuis in Athene. Haar pleegouders zijn bij haar en volgens een woordvoerder van Jeugdbescherming Gelderland maakt het meisje het goed. Naar verwachting komen de kleuter en haar pleegouders in de loop van deze week terug naar Nederland. ,,De moeder had donderdag 23 juli in Doetinchem een contactmoment met haar dochter. Afgesproken was waar ze naartoe zouden gaan en dat ze 's middags om half vijf terug moesten zijn op een afgesproken plek", zegt de woordvoerder van Jeugdbescherming. De moeder was om half vijf niet terug. River of Glory,,De begeleider die het kind zou opvangen, heeft nog even gewacht en om zes uur is de politie ingeschakeld. Er is meteen nationaal en internationaal alarm geslagen, omdat we vermoedden dat de moeder met haar dochter naar Patmos was vertrokken." De moeder en vader van het meisje zijn aangesloten bij de sekte River of Glory. In het najaar van 2014 werd het kind door de rechter uit de sekte gehaald en in een pleeggezin geplaatst. ,,De leden maken zich schuldig aan strafbare feiten. Dat is geen goede, veilige opvoedingsomgeving." De moeder van het kind werd dit jaar veroordeeld omdat ze voor 300.000 euro schade aanrichtte aan het huis en de winkel van haar ouders.

De groepering had jarenlang Winterswijk als thuisbasis, maar begin dit jaar vertrokken de vader van het 4-jarige meisje en de leidster van de sekte naar Patmos. De moeder van het kind bleef in Winterswijk en had een omgangsregeling met haar dochter.,,Eerst waren er alleen contactmomenten met een begeleider, maar omdat de moeder had bewezen dat ze zich goed genoeg kon gedragen, mocht ze haar dochter onbegeleid zien. Dat was al vaker gebeurd voor ze haar dochter op 23 juli niet terugbracht." Op 31 juli plaatste de vader van het kind een foto van hem en zijn dochter op Facebook. De twee poseren lachend op een zonnige plek. ,,Met die foto hebben we aan de rechter kunnen laten zien dat we op Patmos moesten zoeken."

AangifteZowel de Griekse politie als Jeugdbescherming vermoedt dat moeder en kind met de auto naar Griekenland zijn gereisd. Op basis van de berichten op Facebook heeft de Griekse politie het meisje zaterdag gevonden en meegenomen. De moeder werd aangehouden. Jeugdbescherming heeft aangifte tegen haar gedaan. ,,We moeten nog beslissen of ze wordt vervolgd", zegt een woordvoerder van de politie. Het meisje gaat terug naar het pleeggezin waar ze eerder zat. ,,Daar is ze gehecht en heeft ze een veilige omgeving", zegt de woordvoerder van Jeugdbescherming.

Zowel de Griekse politie als Jeugdbescherming vermoedt dat moeder en kind met de auto naar Griekenland zijn gereisd. Op basis van de berichten op Facebook heeft de Griekse politie het meisje zaterdag gevonden en meegenomen. De moeder werd aangehouden. Jeugdbescherming heeft aangifte tegen haar gedaan. "We moeten nog beslissen of ze wordt vervolgd", zegt een woordvoerder van de politie. Het meisje gaat terug naar het pleeggezin waar ze eerder zat. "Daar is ze gehecht en heeft ze een veilige omgeving", zegt de woordvoerder van Jeugdbescherming. "We willen dat er contact tussen de moeder en het meisje blijft, maar we gaan nieuwe afspraken maken. Ze mogen in elk geval niet zomaar weer op stap."