Nieuws Actueel

Griekse toenadering juichend ontvangen

Van onze redactie 1 juli 2015

Image 5046499

Tegen het einde van de ochtend noteerde de AEX 2,1 procent hoger op 482,29 punten en steeg de MidKap 1,8 procent tot 720,34 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 1,5 en 2,5 procent omhoog.

Dinsdagavond bleef te elfder ure een akkoord uit, waardoor Griekenland een ongewisse toekomst tegemoet ging. De schatkist van het land is nagenoeg leeg, terwijl de komende weken nog miljarden euro's moeten worden afgelost. Een cruciale datum is 20 juli, wanneer 3,5 miljard euro aan de Europese Centrale Bank (ECB) moet worden afgelost.

ECB

De grote vraag is ook wat de ECB gaat doen met zijn noodsteun aan Griekse banken. ,,Griekse banken kunnen nu nog voort met de beschikbare steun van 89 miljard euro. Als de ECB de steun stopt, kunnen de banken die niet terugbetalen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Halverwege de ochtend bleek dat de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone in juni licht is toegenomen ten opzichte van mei. In China was sprake van stabilisatie. ,,Bij deze rapporten moet je niet kijken naar de cijfers, maar naar de trendlijn'', aldus Versteeg. ,,De lijn is een gestage verbetering ofwel een aan kracht winnende economie''.

Ordina

De AEX werd aangevoerd door Aalberts Industries met een winst van 7,6 procent. De industrieel toeleverancier kreeg een adviesverhoging van de Belgische bank KBC dat in de komende jaren rekent op een flinke verbetering van de winstmarge bij het bedrijf. KPN daalde (min 0,1 procent) als enige AEX fonds.

Op de lokale markt leed Ordina (min 6,4 procent) het zwaarste verlies. De automatiseerder kreeg een adviesverlaging van Rabobank voor zijn kiezen. De bank verwacht dat Ordina in de komende jaren op eigen kracht geen omzetgroei kan bewerkstelligen.

De euro was 1,1124 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 58,72 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en werd verhandeld voor 63,09 dollar per vat.