Nieuws Actueel

Griekse verkiezingsuitslag: wat staat ons te wachten?

Van onze redactie 21 september 2015

Image 5260800

Wat zegt de herverkiezing van Tsipras?Het zegt om te beginnen iets over het charisma van deze politicus. Als premier van het land dat op de rand van het bankroet staat brak hij eerder dit jaar zijn verkiezingsbeloftes. In ruil voor 86 miljard euro aan noodleningen beloofde Tsipras onder meer te bezuinigen op pensioenen en de btw te verhogen. Maatregelen waarvan hij altijd had gezworen ze nooit te zullen nemen. De premier sloot een akkoord met de geldschieters, overtuigde de bevolking vervolgens om dat akkoord in een referendum af te wijzen, sloot daarna alsnog een deal met Europa en schreef verkiezingen uit om er achter te komen of hij nog steun geniet. Nu blijkt dat een groot deel van de kiezers Tsipras en zijn partij Syriza niets verwijt, danwel geen beter alternatief heeft.

Hoe reageert Brussel op de overwinning van Tsipras?Naar buiten toe is Brussel blij. Tsipras heeft de Grieken om steun gevraagd om in ruil voor miljardensteun van Europa harde bezuinigingen door te voeren en die steun heeft hij gekregen. Maar ondertussen heeft de Europese Unie weinig geduld meer met de Grieken. ,,De nieuwe regering heeft veel werk te doen. Er is geen tijd te verliezen,'' liet Jean-Claude Juncker de voorzitter van de Europese Commissie zich ontvallen. Ook voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil zo snel mogelijk verder. ,,Ik kijk nu uit naar een snelle vorming van een nieuwe regering met een sterk mandaad om de hervormingen in Griekenland voort te zetten.''

Is het voor Nederland belangrijk wie de dienst uitmaakt in Athene? Zeker. De Nederlandse overheid heeft 17,8 miljard euro geleend aan Griekenland. Dat komt neer op 1000 euro per Nederlander. Of dat geld ooit terugkomt, hangt af van de opstelling van de Griekse regering. Nu Tsipras de steun van de Grieken heeft om te bezuinigen kan Den Haag weer rustig ademhalen. Het schrikbeeld van een Grexit, een vertrek van Griekenland uit de Eurozone is voorlopig van de baan. Syriza flirtte eerder nog met het idee maar kwam er op terug. Bij zo'n Grexit zou paniek uitbreken in Brussel en op de financiële markten paniek uit. Maar Tsipras vindt vooral de gevolgen voor Griekenland zelf te groot.

Wat staat Europa nu te wachten?Griekenland houdt grotendeels de regering waarmee harde afspraken zijn gemaakt met de Europese Unie. De regeringsleiders hopen nu dat Tsipras na een roerige periode weer wat rust kan brengen in Griekenland. De historisch lage opkomst bij de verkiezingen van zondag - amper de helft van de kiesgerechtigden ging stemmen - zegt iets over de stemming in het land na zeven jaar van economische crisis. De gemiddelde Griek is er de afgelopen jaren flink op achteruit gegaan. Het salaris ligt 15 procent lager dan begin 2011 terwijl de belastingen omhoog zijn gegaan. Nog altijd is een kwart van de beroepsbevolking op zoek naar werk. Het offer is te groot, vinden veel Syriza-politici. Het is dus afwachten of het Tsipras lukt zijn partij bijeen te houden als de parlementariërs opnieuw stemmen over bezuinigingen en hervormingen. Want Europa en het Internationaal Monetair Fonds blijven Griekenland onder druk zetten om de geleende miljarden terug te betalen.