Nieuws Actueel

Griekse zorgen allesbehalve voorbij

Rik Nizet 14 juli 2015

Hoewel het gevaar dat Griekenland uit de euro vertrekt voorlopig lijkt geweken, is het echter maar de vraag of de Griekse kwestie nu naar de achtergrond verdwijnt. Zo is het niet vanzelfsprekend dat premier Alexis Tsipras snel een reeks maatregelen door het Griekse parlement loodst om een extra noodkrediet van 85 miljard euro te krijgen en Griekenland binnen de eurozone te houden.

Lees ook:Eurotop bereikt akkoord'Eurolanden zijn gek'Opluchting op beurzen'Griek moet vertrouwen herstellen'Maandagmorgen werd na een marathonvergadering een deal bereikt met Griekenland, over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Door in te stemmen met de overeenkomst breekt Tsipras met de verkiezingsbelofte van zijn Coalitie van Radicaal Links. Onder meer in zijn eigen partij heerst veel weerstand tegen de deal waar hij mee is thuisgekomen. Ook binnen de coalitie en het parlement staan de neuzen niet dezelfde kant op. De kleine coalitiepartij Onafhankelijke Grieken maakte bekend het akkoord sowieso niet te steunen. Het extreemlinkse Antarsya riep zelfs op tot een demonstratie tegen het akkoord.

De Tweede Kamer in Nederland is verdeeld over de gesloten overeenkomst. Regeringspartij VVD reageerde zeer terughoudend en heeft ,,heel veel vragen" over het resultaat. Coalitiepartner PvdA reageerde wel positief. Bij andere partijen domineren twijfel en weerstand.

De Franse president François Hollande sprak van een ,,moedige keuze" van Tsipras. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet Griekenland het vertrouwen van de andere eurolanden zien te herwinnen. De Amerikaanse minister van Financiën, Jack Lew noemde het akkoord een grote stap voorwaarts en zei dat de deal goed is voor Griekenland, Europa en de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei bereid te zijn om te helpen bij het uitvoeren van de akkoorden over de Griekse schuldencrisis.

De banken in Griekenland blijven voorlopig nog dicht, omdat ze ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot de noodsteun aan Griekse banken nog niet te verhogen.

Op de beurzen kreeg het Griekse akkoord de handen wel op elkaar. De AEX-index in Amsterdam noteerde maandag een forse plus. Ook elders in Europa wisten de graadmeters flinke winsten te boeken.