Nieuws Actueel

Griekse zorgen zetten beurzen op fors verlies

Van onze redactie 9 december 2014

In Amsterdam sloot de AEX met een verlies van 2,1 procent op 418,43 punten. De MidKap leverde 1,3 procent in tot 633,41 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 2,2 en 2,6 procent. In Madrid en Milaan liepen de verliezen op tot 3 procent.

Op de beurs in Athene heerste een ware paniekstemming, waardoor de hoofdindex met 13 procent kelderde. Beleggers schrokken van het vooruitzicht van vervroegde verkiezingen, die mogelijk de radicaal-linkse partij Syriza aan de macht kunnen brengen. Die partij zou alle afspraken met de geldschieters van Griekenland op de helling willen zetten, waardoor de toekomst van Griekenland binnen de eurozone weer op het spel kan komen te staan.

ING

De beursdag begon al bijzonder negatief, door het verlies van ruim 5 procent dat de beurs in Shanghai noteerde. Die zware min werd toegeschreven aan zorgen over de economische groei van China, die mogelijk onder het door de overheid voorspelde peil blijft.

Nagenoeg alle 25 fondsen in de AEX eindigden in het rood. De grootste verliezen waren daarbij voor de financiële instellingen ING en Aegon, uitzender Randstad en bierbrouwer Heineken, die allen ruim 3 procent verloren. Alleen bodemonderzoeker Fugro (plus 1,7 procent) en digitaal beveiliger Gemalto (plus 0,3 procent) boekten winst.

Olieprijs

De olieprijs veerde in de middaghandel iets op, na de neergang van de afgelopen tijd. De prijs van een vat Brent steeg met 0,7 procent naar 66,67 dollar, terwijl die van Amerikaanse olie met 0,9 procent omhoog ging naar 63,61 dollar per vat. De aandelen Shell en SBM Offshore stonden circa 1 procent in de min.

In Londen raakte Tesco bijna 7 procent aan beurswaarde kwijt. De door een boekhoudschandaal getroffen Britse supermarktketen gaf opnieuw een winstwaarschuwing.

De euro toonde een opmerkelijk herstel na de daling van de voorgaande dagen. De Europese munt was dinsdagmiddag 1,2410 dollar waard, tegen 1,2295 dollar bij het slot van de beurzen op maandag.