Nieuws Actueel

Griepprik niet bestand tegen nieuwe variant

Van onze redactie 22 december 2014

In de Verenigde Staten heeft deze griep de afgelopen weken al tientallen levens gekost. In verschillende staten in het zuiden en midwesten zijn scholen gesloten.

Milde griepepidemie Op dit moment kent Nederland een 'milde griepepidemie', aldus huisarts en epidemioloog Gé Donker van het landelijk onderzoeksinstituut Nivel. Daarvan is sprake als bij meer dan 50 op 100.000 mensen griep wordt vastgesteld. Die grens was anderhalve week geleden al overschreden, bleek uit meldingen van een groot aantal huisartsenpraktijken.

"Dat is opmerkelijk vroeg in het jaar, zeker als je bedenkt dat we een relatief zachte herfst hebben", zegt Donker. In een kwart van de gemelde griepgevallen betrof het de nieuwe H3N2-variant, die ook al wordt aangeduid als de 'Amerikaanse griep'.

Ook de organisatie Grotegriepmeting.nl registreert het aantal griepgevallen, in Nederland en België. Zij maakt gebruik van 15.000 patiënten die hun griepgegevens zelf aan de website doorgeven. Dat in het zachte najaar toch veel griep voorkomt, zou volgens initiatiefnemer Carl Koppeschaar van De Grote Griepmeting kunnen samenhangen met de nieuwe variant, omdat de afgelopen maanden bij ongeveer 3 miljoen Nederlanders gezette griepprik daartegen maar beperkt bescherming biedt.

Bescherming tegen complicaties Dr. Donker beaamt dat, maar ze wijst erop dat de griepprik mogelijk wél bescherming biedt tegen ernstige complicaties, zoals longontstekingen. "Daardoor kan het aantal ziekenhuisopnamen dankzij de griepprik wellicht toch relatief laag blijven", zegt ze.

De samenstelling van de griepprik voor 2015 is inmiddels bekend, omdat op het zuidelijk halfrond komend voorjaar al wordt begonnen met vaccineren. Volgend jaar worden mensen die zo'n spuit halen wél beschermd tegen de nu rondwarende variant van het H3N2-virus.