Nieuws Actueel

Grillige handelsdag in Europa

Van onze redactie 12 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 416,71 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 639,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

De oliegerelateerde bedrijven bleven last houden van de dalende olieprijs, die het laagste niveau in zes jaar bereikte. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4 procent tot 46,38 dollar. Brentolie kostte 4,1 procent minder op 48,06 dollar per vat. Shell verloor 2,4 procent.

Fugro

Grootste daler in de AEX was dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore met een min van 5,4 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een verlies van 2,9 procent.

Fugro ontliep de negatieve teneur in de oliesector en steeg 0,9 procent, hoewel het aandeel eerder op de dag bijna 3 procent aan waarde won. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat Boskalis (min 0,7 procent) zijn belang in de bodemonderzoeker heeft uitgebreid tot 20 procent. Heineken was koploper in de AEX met een plus van 2,3 procent.

Lufthansa

Lufthansa klom 2 procent in Frankfurt. De Duitse luchtvaartgroep verwacht dit jaar flink te profiteren van de sterk gedaalde olieprijzen. Air France-KLM won in de Midkap 3,2 procent.

In Londen daalde Shire 0,5 procent. De Ierse farmaceut neemt zijn Amerikaanse branchegenoot NPS Pharmaceuticals over.

Aer Lingus

Aer Lingus zakte in Dublin bijna 5 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft opnieuw een overnamebod van IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, afgewezen.

De euro was 1,1828 dollar waard, tegen 1,1835 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

EPA