Nieuws Actueel

Grim Fandango: Oude game in een nieuw jasje

Van onze redactie 13 februari 2015

Het verhaal van Grim Fandango zit vol originele en bizarre humor. Meneer Calavera is in dienst bij een reisbureau. Hij verzorgd alleen geen reisjes naar zonnige bestemmingen, maar naar de eeuwige jachtvelden. Calavera werkt namelijk als Magere Hein en begeleidt mensen van de Wereld der levenden naar het Land der doden. Hebben zijn klanten goed en nobel geleefd? Dan kan hij ze bijvoorbeeld een mooi plekje in een luxe trein aanbieden. Maar dat werkt ook andersom; een klant die minder goed heeft geleefd, kan hij geen mooie reis aansmeren. En laat Calavera nou net veel klanten uit die laatste categorie hebben. Tijd voor actie om ook de betere klanten te pakken te krijgen. Alleen zo kan hij ooit van dit baantje afkomen en zelf ook zijn reis naar het paradijs maken.

Ingewikkelde puzzels En zo begint een pittig avontuur. Er moeten namelijk heel wat ingewikkelde puzzels worden opgelost. Het is zaak de omgevingen van de game goed af te speuren om verschillende voorwerpen te vergaren. Door deze te combineren, vind je vaak de oplossing voor je probleem. Zo moet je bijvoorbeeld het klantenbestand saboteren of duiveneieren zien te bemachtigen. De puzzels zitten goed in elkaar en vergen een stevig portie denkwerk. Al is het bijna onvermijdelijk dat je een keer goed vast komt te zitten. Sommige puzzels zijn wel heel vergezocht. Toch is het een heerlijk gevoel als je uiteindelijk door hebt hoe je de situatie tot een goed einde brengt.

De puzzels zijn soms extra lastig omdat niet altijd duidelijk is wat er precies van je verwacht wordt. Als je even niet oplet of op een later moment de game verder speelt, is het soms lastig te achterhalen wat je moet doen. Helaas pakt Grim Fandango Remastered de kans niet om de game toegankelijker te maken. Met bijvoorbeeld een duidelijke omschrijving wat er ongeveer van je verwacht wordt of tips om spelers op weg te helpen als ze er echt niet uitkomen.

Opgepoetste beelden Het 'remastered' zit 'm dan ook vooral in de opgepoetste beelden. Verder is het precies dezelfde game. Ja ok, er zit nu commentaar van de makers bij maar dat is toch wat karig. De terugkeer van deze gamelegende is daardoor minder indrukwekkend dan gehoopt. Toch blijft de game dankzij de slimme puzzels en bizarre humor nog best de moeite waard.

Grim Fandango Remastered. Platform: PlayStation 4, 14,99 euro.