Nieuws Actueel

Groei in alle sectoren

Caroline Spilt 31 maart 2015

Haven rotterdam containers groot

Bedrijven profiteren over de hele linie van het herstel van de economie dit jaar. De op het buitenland gerichte sectoren profiteren het meest, maar ook in sectoren die sterk afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag trekt de groei aan ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde sectorprognose van Rabobank.

De uitvoer blijft dit jaar de belangrijkste groeimotor, volgens het rapport. Maar ook de bestedingen van consumenten dragen bij aan de economische groei. De bedrijfsinvesteringen zullen dit jaar verder toenemen met 4 procentpunt. De particuliere consumptie groeit dit jaar volgens de Rabobank met 1,25 procent. "Dat is meer dan voorgaande jaren en meer dan eerder verwacht.''

Prijzen onder druk"We zien volumegroei in alle sectoren, maar tegelijkertijd staan de prijzen onder druk'', zegt directeur-bedrijven Paul Dirken bij Rabobank. "De schade van de crisis is zeker nog niet overal gerepareerd. Ondernemers zullen alert moeten blijven. De dynamiek in de markt is ongekend en concurrentieverhoudingen kunnen snel veranderen.'' Hij wijst ook op risico’s zoals een Griekse exit uit de eurozone of opnieuw oplaaiende spanningen tussen Rusland en het Westen.

Buitenlandgerichte sectorenDe op het buitenland gerichte sectoren groeien relatief hard. Voor 2015 verwacht de bank een volumegroei in de industrie van 2,6 procent. Om een goede marktpositie te behouden zal de Nederlandse industrie moeten inspelen op technologische mogelijkheden zoals robotica, 3D printing, nanotechnologie en biotechnologie, aldus het rapport.

WoningbouwDe toename van woninginvesteringen, een hogere groei van de nieuwbouwproductie en een stijging van de verkoop van bestaande woningen dragen bij aan een positieve groeiverwachting voor de bouw van 3 procent. Vooral de woningnieuwbouw laat een fors herstel zien.

HorecaNa zeer magere jaren herstelde de horeca zich in 2014 en zet de groei in 2015 door met 2 procent, verwacht de bank. "Er zijn echter grote regionale verschillen; vooral economisch en toeristisch sterke regio’s als Amsterdam en de Noordzeekust profiteren.''