Nieuws Actueel

Groei Nederlandse industrie neemt toe

Caroline Spilt 1 mei 2015

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in april verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) vrijdag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg in april naar 54, van 52,5 in maart. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi liet de productie de sterkste stijging zien sinds november vorig jaar. De nieuwe orders namen flink toe, met een forse stijging van de exportorders.

WerkgelegenheidDe werkgelegenheid ging voor de tweede maand op rij omhoog en de inkoopprijzen stegen voor het eerst in acht maanden, aldus de Nevi.

IndustrieDe industrie profiteert van een sterkere export, vooral naar de Verenigde Staten, dankzij de zwakke euro en een toenemende binnenlandse vraag. De productiebezetting en de inkoopvolumes gingen omhoog.

Volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven zal de groei van de Nederlandse industrie nog wel even aanhouden. De Nederlandse industrie heeft nu al bijna twee jaar te maken met aanhoudende groei.