Nieuws Actueel

Groei Nederlandse industrie vlakt af

Rik Nizet 3 februari 2014

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in januari voor de zevende achtereenvolgende maand gegroeid. Maar het tempo lag wel lager dan in de maand daarvoor. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekend.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam vorige maand uit op 54,8, tegen 57 in december. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Het groeitempo in januari lag op het laagste niveau in 3 maanden.

De afname van de groei in januari komt waarschijnlijk doordat industriële bedrijven te maken hebben met langere levertijden van leveranciers, aldus Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. Fabrikanten bouwen voorraden af en de industrie lijkt te lijden onder financieringskrapte als gevolg van de financiële crisis. Van Weel voorziet voor de komende maanden een lichte groei voor de industrie.

Er was in januari sprake van een forse stijging van de nieuwe orders uit binnen- en buitenland. De werkgelegenheid daalde voor de eerste keer in 5 maanden. De inkoopprijzen stegen voor de vijfde maand op rij, maar minder dan in december. De verkoopprijzen daalden voor de eerste keer in 5 maanden, zo meldde Nevi.