Nieuws Actueel

Groeicijfer VS geeft impuls aan beurzen

Van onze redactie 25 november 2014

De AEX noteerde twee uur voor het slot 0,3 procent hoger op 424,24 punten en de Midkap kreeg er 0,1 procent bij tot 623,16 punten. De DAX in Frankfurt won 0,9 procent en is op weg naar de hoogste slotstand sinds juli. De DAX is sinds het laagste punt in één jaar werd bereikt in oktober met 16 procent gestegen. De winsten in Londen en Parijs bleven beperkt tot respectievelijk 0,2 en 0,4 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte halverwege de middag bekend dat de economie van de VS in het derde kwartaal met 3,9 procent is gegroeid. In een eerste raming werd een expansie van 3,5 procent gemeten. Economen rekenden in doorsnee juist op een bijstelling naar 3,3 procent.

ECB

ING was de koploper in de AEX met een winst van 2,1 procent. Het financiële concern schrapt de komende drie jaar ongeveer 1700 banen in Nederland. Daarnaast wordt het aantal voltijdsbanen dat door externe krachten wordt vervuld met circa 1075 verminderd.

Ook elders in Europa waren banken bovenaan te vinden door speculatie op een uitbreiding van de inkoopprogramma's van de ECB, bedoeld om de kredietverlening aan te jagen. Deutsche Bank, HSBC en Société Générale wonnen tot 2,7 procent.

Fugro

De sterkste daler bij de hoofdfondsen was Fugro (min 3,9 procent). De dienstverlener aan de olie- en gassector daalde maandag al 4,4 procent en leed vorige week een verlies van in totaal 5,3 procent. Volgens handelaar Cees Smit van Today's Beheer nemen beleggers winst op het aandeel na een forse stijging eerder deze maand.

In Frankfurt won Bayer 0,2 procent. De Duitse farmaceut overweegt zijn activiteiten op het gebied van diabetes te verkopen. De verkoopprijs ligt tussen 1 en 2 miljard euro. Kingfisher zakte bijna 4 procent in Londen. Het grootste doe-het-zelfconcern van Europa zag de winst in het derde kwartaal afnemen door zwakte op de Franse markt.

De euro was 1,2457 dollar waard, tegen 1,2427 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 76,37 dollar. Brentolie steeg ook 0,8 procent in prijs, tot 80,30 dollar per vat.