Nieuws Actueel

Groeicijfers stuwen Europese beurzen

Van onze redactie 13 februari 2015

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de eveneens positieve opening van de beurzen op Wall Street 1,1 procent hoger op 465,41 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 693,73 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tussen de 0,5 en 1 procent..

De economische groei in de eurolanden is vorig kwartaal gemiddeld uitgekomen op 0,3 procent. Economen rekenden op een vooruitgang met 0,2 procent. De Duitse economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met een sterker dan voorziene 0,7 procent. De groei van de Nederlandse economie kwam uit op 0,5 procent.

Sterkste stijgers ArcelorMittal behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 4,2 procent. Het staalconcern presenteerde beter dan verwachte jaarcijfers. Ook bodemonderzoeker Fugro was andermaal in trek met een koerswinst van 3,5 procent. Onderaan de Amsterdamse hoofdindex stond verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 2,6 procent.

In de MidKap werden de resultaten van roestvrijstaalproducent Aperam (plus 14 procent) goed ontvangen. BAM steeg ruim 13 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux. Ook steekt pensioenbelegger PGGM meer geld in de samenwerking met het bouwbedrijf. Sterkste daler bij de middelgrote fondsen was TomTom met een min van 1,8 procent. De navigatiespecialist was een dag eerder nog uitblinker na een positieve omzetprognose voor dit jaar.

L'Oréal In Parijs won L'Oréal 0,5 procent. De Franse maker van verzorgingsproducten realiseerde in het 4e kwartaal een sterker dan verwachte omzetgroei. ThyssenKrupp zakte meer dan 4 procent in Frankfurt, na tegenvallende resultaten van het Duitse staal- en industrieconcern.

De euro was 1,1403 dollar waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,8 procent tot 53,15 dollar. Brent werd ook 3,8 procent duurder op 61,55 dollar.