Nieuws Actueel

Groeiperikelen dicteren beurshandel

Van onze redactie 14 oktober 2015

Image 5336645

Kort na de vlakke opening van Wall Street stond de AEX-index 0,1 procent lager op 437,67 punten en steeg de MidKap 0,1 procent tot 659,26 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Londen leverden tot 0,5 procent in, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,2 procent steeg.

ASML, een van de zwaarstwegende hoofdfondsen, zakte 4,4 procent in de AEX. Het bedrijf zag de omzet in het derde kwartaal dalen en voor het vierde kwartaal wordt een verdere afname voorzien. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen nog wel op koers om over heel 2015 een recordomzet te boeken. Het kwartaalbericht van het bedrijf komt volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen neer op een ,,winstwaarschuwing".

Docdata

Intel, een belangrijke klant en aandeelhouder van ASML, verlaagde de vooruitzichten voor het lopende kwartaal. Op de Duitse beurs, waar De Amerikaanse chipproducent ook een notering heeft, zakte het aandeel 5 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg Docdata 6 procent, na bekendmaking dat het e-commercebedrijf wordt verkocht aan het Amerikaanse Ingram Micro. De topman van Docdata, Michiel Alting von Geusau, zal leiding geven aan de nieuwe dochtermaatschappij van Ingram, die orders afhandelt voor webwinkelbedrijven.

Duitsland

In Frankfurt klom Deutsche Wohnen 2,3 procent na het afwijzen van een overnamebod van de grotere rivaal Vonovia (min 4,7 procent). Vonovia, de grootste woningverhuurder van Duitsland, wil zijn branchegenoot overnemen voor ongeveer 14 miljard euro.

De euro was 1,1409 dollar waard, tegen 1,1384 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 46,70 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en kostte 49,33 dollar per vat.