Nieuws Actueel

Groene energie is ZZP-booster

Caroline Spilt 2 juli 2015

Buiten werken middelgroot

Het aantal Nederlanders dat als ZZP'er aan de slag gaat, neemt toe. Vooral de opkomst van groene energie zorgt voor veel nieuwe ZZP-initiatieven, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel.

Afgelopen halfjaar werden in totaal 98.744 bedrijven gestart, een toename op jaarbasis van 0,6 procent. In bijna twee derde van de gevallen ging het om ZZP'ers. Het aantal startende ZZP’ers lag daarmee 2,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Meer gestoptOok het aantal ZZP’ers dat de stekker uit hun eigen bedrijfje trok steeg, met 3 procent naar 33.361. In totaal zijn er in het afgelopen halfjaar 59.067 bedrijven gestopt, wat 2,1 procent meer is dan een jaar eerder.GroeiTerwijl het aantal zzp'ers per saldo groeit, neemt het aantal bedrijven in het mkb juist af. Dit komt vooral doordat er veel groothandels voor kantoorartikelen als ordners en enveloppen zijn verdwenen, aldus de KvK. In het midden- en kleinbedrijf is nog wel een groei te zien van het aantal kleinere eet- en drinkgelegenheden. Daarvan worden er nu meer opgericht.

CrisisNu Nederland de crisis achter zich laat, gaan er daarbij steeds minder bedrijven failliet. Waren er in het eerste halfjaar van 2014 nog 3392 bankroeten, dit jaar liep dit aantal terug tot 2639. Dat komt neer bijna een kwart minder faillissementen. De verdere daling komt vooral doordat er minder mkb-bedrijven over de kop zijn gegaan. Maar ook bij de zzp'ers liet het aantal faillietverklaringen een duidelijke daling zien.