Nieuws Actueel

Groene start-up is geld waard

Caroline Spilt 16 juli 2015

Promotie duurzaam ondernemen middelgroot

Donderdag zijn de 25 genomineerden bekendgemaakt die kans maken op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2015. Dit is de grootste jaarlijkse internationale wedstrijd op het gebied van duurzame innovatie, georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij.

Nederlandse start-ups zijn met 11 nominaties het sterkst vertegenwoordigd. Op 17 augustus maakt de organisatie bekend welke 5 genomineerden doorgaan naar de finale op 10 september in de Gashouder in Amsterdam. De winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge ontvangt 500.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up ontvangt 200.000 euro. 271 duurzame ondernemersplannen uit 56 landen De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het negende jaar op rij naar nieuwe producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Een deskundige prejury bestudeerde de 271 duurzame ondernemersplannen die werden ingestuurd vanuit 56 landen. Zij kozen 25 genomineerden die afkomstig zijn uit Nederland, Duitsland, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika, Zwitserland, Spanje, Engeland, Verenigde Staten en Zweden.

Margriet Schreuders, voorzitter prejury: “Dit jaar publiceren we voor het eerst een voorselectie van 25 genomineerden. Tijdens het selectieproces signaleerden wij twee duidelijke trends. Ten eerste zien we dit jaar een bredere geografische mix, waaronder veel inzendingen uit Afrika. Daarnaast is er een duidelijke groei zichtbaar in het aantal voedsel gerelateerde initiatieven, een onderwerp dat aansluit op de uitdagingen van nu.”