Nieuws Actueel

Groene trends op beurs in Deventer

Van stro in muren tot het 'inregelen' van radiatoren: vernuftige oplossingen genoeg voor beter isoleren woning.

Van onze redactie 23 november 2015

Duurzaam1

Iedereen die zijn woning beter wil isoleren of verwarmen op een voor mens en milieu verantwoorde manier, was dit weekend welkom bij de Slim Verbouwen Beurs in Deventer. Dat burgers hun daken kunnen beleggen met zonnepanelen mag als algemeen bekend worden beschouwd. De intelligente dakpannen duiken meer en meer op in het straatbeeld. Maar wat zijn nieuwe trends op het gebied van duurzaamheid?

StrobalenAls het aan Herman Harms ligt gaan strobalen de Nederlandse markt veroveren. Strobalen in muren welteverstaan, een concept uit Litouwen. Op een beeldscherm achter de ontwerper en bouwbegeleider uit Raalte zijn bouwvakkers in sneltreinvaart bezig een geraamte van een huis met strobalen te vullen. Best tochtig, zou je zeggen... "Nee", riposteert Harms. "De stro is er zo strak ingeperst dat het de warmte uitstekend vasthoudt. Alle lucht is er tussenuit waardoor het ook niet kan ontvlammen."

IsolatieNaast Harms pronken de mannen van Isolatiebedrijf Pluimers uit Rijssen. "Het oudste isolatiebedrijf van Nederland en de grootste van Europa", pocht vertegenwoordiger Rik ter Keurst. Pluimers is 43 jaar oud, heeft vestigingen in twaalf landen en kan bogen op mooie projecten als de stadions van AZ en NAC, het parlementsgebouw in Brussel en een winkelcentrum in Zürich. Allemaal 'verduurzaamd'. "Wij worden het meest ingeschakeld voor de installatie van spouwmuren", zegt Ter Keurst. Bij een buitentemperatuur van nul graden is het in een woning zonder spouwmuren binnen de kortste keren dertien graden, doceert Ter Keurst. "Mét spouwmuren blijft het negentien graden."

VerkopersHet zijn geboren verkopers, de mannen op de Slim Verbouwen Beurs. Neem Martijn Coenders die zijn eigen installatiebedrijf heeft. De vriendelijke Zutphenaar kijkt de zaal rond, op zoek naar oogcontact. Het 'inregelen van radiatoren' is volgens Coenders vandaag de dag bon ton. Hij maakt een tekening van een verwarmingssysteem in een woning. "Je moet ervoor zorgen dat elke radiator evenveel water krijgt. Dat bespaart een hoop energie." Coenders doet ook in pompjes voor biertaps. Oude pompjes verbruiken volgens hem 700 watt per uur. Nieuwe slechts 90 watt. "Bespaart je 4000 kilowattuur op jaarbasis", glimt de installateur.

Veel aanloop is er zaterdagochtend niet bij de Rabobank. Maar wat niet is kan nog komen, de groene loper ligt immers uit...