Nieuws Actueel

Grolsch mini-museum heropend in Groenlo

Van onze redactie 30 april 2015

Opening Grolsch Minimuseum Theo Kock

Het pand heeft de afgelopen maanden een ware metamorfose ondergaan. Muurschilderingen en accessoires vertellen in verschillende zalen de historie van het biermerk. Bezoekers kunnen een tour van anderhalf uur maken door het Brouwhuys, waarbij ze eerst uitleg krijgen over bier, brouwen en Grolsch. Daarna worden ze meegenomen naar de oude kelder onder het pand, die is ingericht als een mini-bioscoop. Daar draait een korte speelfilm over de ontstaansgeschiedenis van de brouwerij.

Originele putBoven krijgt het verhaal een vervolg. De originele put, waar Neerfeldt en Kuijper hun water uit putten voor het bier, bestaat nog. De ruimte er omheen is ook weer aangekleed als een bioscoopje, waar vijftien verschillende strak vormgegeven filmpjes draaien over het bier en de brouwerij. De tour sluit af met een passende activiteit: hij eindigt namelijk met een les in het traditionele ‘beugelen’.

TrotsUitbater Tom Rooks is trots op het geheel. „We zitten hier al 30 jaar en de laatste verbouwing was alweer van 16 jaar terug, toen Grolsch verdween uit Groenlo. Die kelders en die put zijn natuurlijk mooi sfeervol, maar alles was een beetje vergane glorie. Ik ben blij dat we samen met Grolsch dat erfgoed hebben kunnen bewaren.”

400 jaar karakterDe officiële opening van het Brouwhuys werd verricht door burgemeester Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre. Zij hield een passende, korte toespraak die ze besloot met de woorden: “Burgemeesters hebben vaak de neiging om lang te praten. Maar een blik op het fust hiernaast me weerhoudt me daarvan”. Waarna het vat werd aangeslagen door Grolsch-brouwer Leo Snippert, die ter plaatse ook het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘400 jaar karakter’ in ontvangst mocht nemen.

Foto: Theo Kock