Nieuws Actueel

Grondstofbedrijven hebben beurzen in de tang

Van onze redactie 20 oktober 2015

Image 5355413

,,Er staan toch weer wat verliezen op de koersborden ondanks een aardig begin van de handel. De koersdruk in de grondstofsector, die maandag al opspeelde, zet door en de zwakke cijfers van IBM helpen ook niet mee. De omzetten op de beurzen zijn echter laag en er is geen aanleiding om veel verder weg te zakken", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent lager op 446,26 punten. De MidKap bleef onveranderd op 669,44 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 0,9 procent.

BHP Billiton

In Londen verloren de mijnbouwers BHP Billiton en Anglo American rond 2 procent. In de AEX behoorde staalfabrikant ArcelorMittal tot de sterkste dalers met een verlies van meer dan 3 procent. Verzekeraar Delta Lloyd sloot de rij met een min van 4 procent.

TomTom verloor 1 procent in de MidKap. De navigatiespecialist zag de winst in het derde kwartaal kelderen, vooral als gevolg van de afzwakkende euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. TomTom verwacht dat de dure dollar ook in het huidige kwartaal een knelpunt zal vormen. De winst- en omzetprognoses voor dit jaar blijven wel overeind.

Mobistar

In Brussel maakte Mobistar een koerssprong van bijna 5 procent. Het Belgische telecombedrijf verhoogde zijn winstverwachting na een goed derde kwartaal. Het Zwitserse biotechnologieconcern Actelion schroefde eveneens zijn winstverwachting voor het gehele jaar op en werd in Zürich beloond met een koerswinst van 2,7 procent. Horlogemaker Swatch verloor 3 procent na tegenvallende Zwitserse exportcijfers.

De euro noteerde op 1,1363 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef onveranderd op 45,90 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 48,27 dollar per vat.