Nieuws Actueel

Grondstoffensector trekt kar op Wall Street

Van onze redactie 10 september 2015

Image 5229899

Halverwege de handelssessie stond de Dow-Jonesindex 0,9 procent hoger op 16.396 punten. De S&P 500 steeg 0,9 procent tot 1960 punten en de Nasdaq won 1,2 procent tot 4813 punten.

Een uur voor de opening bleek dat vorige week minder Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd dan een week eerder. In China daalden de producentenprijzen het sterkst in zes jaar en in Japan was er een onverwachte daling van de machineorders. De combinatie van een aanhoudend herstel in de VS en een aanmodderende rest van de wereld maakt het lastig in te schatten of de Fed volgende week besluit de rente te verhogen.

Apple

De grondstoffensector, oliebedrijven in het bijzonder, stond in de belangstelling. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de olieproductie in de VS in augustus met 140.000 vaten per dag daalde ten opzichte van juli. Dat werd gezien als een gunstig teken in een markt waar het aanbod veel groter is dan de vraag.

De olieprijs schoot na het rapport ruim 4 procent omhoog om daarna weer langzaam te dalen. Rond 19.30 uur Nederlandse tijd kostte een vat Amerikaanse olie 45,62 dollar, 3,3 procent meer dan eerder op de dag. Brentolie werd 2 procent duurder op 48,57 dollar per vat. Oliegerelateerde bedrijven als Chevron en Noble Energy stonden tot 2,5 procent in de plus.

Apple maakte met een winst van 2,4 procent zijn verlies van een dag eerder goed. Beleggers reageerden woensdag lauw op de productpresentatie van het technologieconcern tijdens zijn jaarlijkse 'event'.