Nieuws Actueel

Grontmij blikvanger op wisselvallige beurs

Van onze redactie 1 juni 2015

Image 4964493

,,De beurzen blijven onrustig. Er is nog altijd geen deal met Griekenland en men vraagt zich af wat er gaat gebeuren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande overleggen maandag over de Griekse kwestie, terwijl de Griekse premier Alexis Tsipras afgelopen weekeinde felle kritiek heeft geuit op de absurde eisen aan de verdere noodsteun aan zijn land", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 492,64 punten. De MidKap daalde 0,1 procent naar 753,87 punten. De beurs in Londen bleef onveranderd. Frankfurt zakte 0,4 procent, Parijs daalde 0,1 procent.

Grontmij

Grontmij dikte ruim 15 procent aan. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen van 354 miljoen euro van zijn Zweedse branchegenoot Sweco. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen is het bedrijf door de overname ,,uit zijn lijden verlost''. Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat ook met buitenlandse partijen praat over een overname, won 4,8 procent.

In de AEX stond tankopslagbedrijf Vopak bovenaan met een winst van bijna 3 procent. De verzekeraars Aegon en Delta Lloyd waren de grootste dalers met minnen van ruim 1 procent.

Pharming

Op de lokale markt steeg Pharming 2,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft positieve tussenresultaten geboekt in een studie van zijn medicijn Ruconest bij kinderen onder de dertien jaar.

Het Zwitserse farmaceutische concern Roche klom in Zürich 2,3 procent, na positieve testresultaten van een kankermedicijn. Concurrent AstraZeneca boekte ook vooruitgang met een middel tegen kanker en steeg in Londen 1,3 procent.

De euro was 1,0901 dollar waard, tegen 1,0985 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent in prijs tot 59,62 dollar. Brentolie werd ook ruim 1 procent goedkoper, op 64,86 dollar per vat.

EPA