Nieuws Actueel

Groothandelmarkt krabbelt op

Rik Nizet 22 januari 2015

Het geleidelijk economisch herstel leidt dit jaar voor het eerst sinds 2008 weer tot een klein beetje marktgroei voor groothandelaars in voedsel. Dat stelde groothandels- en supermarktconcern Sligro donderdag bij de presentatie van de volledige jaarcijfers over 2014.

Sligro boekte afgelopen jaar een nettowinst van 69 miljoen euro, 1,5 procent meer dan in 2013. Eerder deze maand werd al bekend dat de omzet in 2014 met 3 procent is gegroeid tot 2,57 miljard euro. Dat kwam met name door een sterke groei bij het groothandelsbedrijf, dat het stukken beter deed dan de krimpende markt en het marktaandeel wist op te voeren tot bijna 23 procent.

Bescheiden groeiVoor supermarkten voorziet Sligro dit jaar eveneens een bescheiden groei, waarbij het bedrijf verwacht het beter te zullen doen dan de concurrentie. Aangezien de marktomstandigheden wat zijn verbeterd, blijft extra prijsdruk mogelijk uit. De concurrentie blijft evenwel hevig, aldus de eigenaar van supermarktketen Emté.

KostenbesparingenVerder verwacht Sligro dit jaar te profiteren van kostenbesparingen. Het bezuinigingsprogramma liep afgelopen jaar "enige vertraging'' op, liet de onderneming weten zonder in detail te treden.

AandeelhoudersDe aandeelhouders van Sligro kunnen rekenen op een slotdividend van 0,70 euro per aandeel. Daarmee komt de totale winstuitkering over 2014 uit op 1,10 euro per aandeel, 5 cent meer dan een jaar eerder. De stijging is mogelijk dankzij de onverminderd sterke financiële positie, aldus Sligro.