Nieuws Actueel

Groothandels in zwaar weer door olieprijs

Lotte Grimberg 8 december 2014

De omzet van groothandels daalde in het derde kwartaal met 2,6 procent, vooral als gevolg van de sterk afgenomen olieprijs. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend. Bij oliehandelaren daalden de inkomsten met 18 procent.

MalaiseHet ging "iets minder slecht'' bij de handel in landbouwproducten, voedings- en genotsmiddelen en ICT-apparatuur. Twee branches onttrokken zich aan de malaise: bij de handel in non-foodconsumptiegoederen steeg de omzet met bijna 4 procent en in de verkoop van industriële machines met 2,4 procent.

KlimaatHoewel de omzetdaling groter is dan in het tweede kwartaal (min 1,2 procent) en het bovendien het zevende kwartaal met krimp op rij is, zijn de groothandelaren volgens het CBS toch positief over het vierde kwartaal van dit jaar. Het merendeel verwacht in de lopende periode een omzetstijging, mede door een grotere vraag vanuit het buitenland. Ook rekenen ze op een hogere waarde van de inkooporders en een iets gunstiger economisch klimaat.

JaarbasisIn het derde kwartaal groeide de Nederlandse economie met ruim een procent op jaarbasis. Volgens het CBS was dat vooral te danken aan meer export, iets hogere investeringen en meer consumentenuitgaven.

PersoneelsbestandVolgens het CBS is het opvallend dat er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2012 weer een groei van het personeelsbestand wordt verwacht. Ook is positief het aantal faillissementen op jaarbasis met 30 procent daalde tot 196.