Nieuws Actueel

Groothandels stuwen omzet Sligro

Lotte Grimberg 2 januari 2015

Sligro heeft zijn omzet vorig jaar met 3 procent zien stijgen ten opzichte van 2013. Dat maakte het groothandels- en supermarktbedrijf vrijdag bekend.

GeschiedenisDe omzet kwam in 2014 uit op 2,57 miljard euro en was daarmee voor het eerst in de tachtigjarige geschiedenis van het bedrijf hoger dan 2,5 miljard euro. De groei was te danken aan de groothandels, waar de omzet in totaal met 5,5 procent steeg. Zonder de overnames van Van Oers, Rooswinkel en Horeca Totaal Sluis resteerde een plus van 3,5 procent.

WinkelsBij de supermarkten zakte de jaaromzet met 2 procent. In het laatste kwartaal brachten de winkels wel 0,5 procent meer op dan in de laatste drie maanden van 2013. De opbrengsten in de supermarkten van Emté die langer dan een jaar open zijn, zakten in 2014 met 0,7 procent. Ook hier was in het vierde kwartaal echter groei (1,4 procent) zichtbaar.

Felle concurrentieIn het derde kwartaal namen de opbrengsten van de supermarkten nog af. Het economische herstel zorgde op dat moment, mede door de felle concurrentie tussen supermarkten, nog niet voor hogere bestedingen.

SupermarktbrancheDie situatie lijkt in het laatste kwartaal echter voorzichtig te zijn verbeterd. Volgens financieel directeur Huub van Rozendaal groeide de vergelijkbare omzet in de hele supermarktbranche in de laatste drie maanden van 2014 met 0,5 à 1 procent. Van Rozendaal wilde desgevraagd niet aangeven of hij verwacht dat die trend de komende tijd doorzet.

De financieel directeur gaf wel aan dat de markt voor de groothandels begint te stabiliseren, na zes jaar van onafgebroken krimp. Met de groei van circa 4 procent deed Sligro het ook op dit vlak beter dan de markt, benadrukte hij.

Sligro publiceert op 22 januari de volledige jaarcijfers. Op dat moment worden ook de prognoses voor dit jaar gemeld, aldus Van Rozendaal.